lördag, maj 28, 2005

Felsägningar i tiden

Jag samlar på felsägningar. Nej, det gör jag egentligen inte, men jag tycker att det är ganska roligt när det blir lite fel ibland. Här är några av mina favoriter. Fyll gärna på med fler, om du har.

1) Fallmskärm
Jamen vänta, det är en så'n där man tar på sig i flygplanet och sedan hoppar ut och fallmer mot marken. Det är såå många som säger fel.

2) Parambol
Kan det vara så att vi har överskott på bokstaven m, och måste klämma in den lite här och där?

3) Att generalisera; att dra alla över en kant
Moderna tiders ättestupa kanske? Är kanten väldigt hög behöver man sin fallmskärm.

4) En gammal arbetskamrat till mig sa alltid antagligen när han istället menade antingen, som t ex "antagligen äter vi fisk till lunch, eller så äter vi pasta". Que?

5) ...än mig. Detta är en så'n generell felsägning idag att jag har hört att man kommer att godkänna den i svenska grammatiken. Konstigt, tycker jag, eftersom det fullständiga uttrycket lyder (t ex) "han är mycket längre än jag [är]" och inte "han är mycket längre än mig [är]".

4 Comments:

At 2:16 em, Blogger Jenny said...

Ang Biggisen-funktionsbeskrivning

Har gått och funderat mycket senaste tiden om vad du skrev i denna post.
Men då även jag har svårt med åsikter har jag svårt att formulera och skriva ner dem. Men förtrösta ej, snart kommer de : )

 
At 12:44 em, Blogger Lilith said...

Tack, äntligen någon som vet när man ska använda "jag" och "mig". Får inte ungarna lära sig någon grammatik i skolan längre? Hör de inte själva hur illa det låter?

 
At 10:56 em, Anonymous Anonym said...

Det är kul med folk som säger "expresso" (som min svärfar).Halsbrytande kul är det när folk blandar ihop "chans" och "risk" t ex "det är 30% chans att drabbas av cancer"! "asseptera" är helt klart den fulaste felsägningen. Enligt mej alltså. Häpp!

 
At 10:17 em, Anonymous Anonym said...

http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=27068;objekttyp=lan

 

Skicka en kommentar

<< Home