måndag, januari 29, 2007

Krig - en kul grej?

Hörde på Ekonyheterna nyss, om den nya insatsstyrkan, Nordic Battle Group. Man hade intervjuat en av killarna som sökt, och jag hoppas verkligen att inställningen bland de sökande inte genomgående ser ut som hans. "De flesta gör det för äventyrets skull...", "...Det är en kul grej..." "...men jag känner att det här kan bli ganska kul...".

Det skrämmer mig att någon kan referera till krig som "en kul grej".

4 Comments:

At 12:11 em, Blogger Ehva said...

Håller fullständigt med dej...

 
At 2:21 em, Anonymous Bonita said...

Kan bara instämma..
Det är ju inte direkt forsränning de ska ut på..eller paintball för all del..
Fast det kan ju förklara det man hör på nyheter om hur civila behandlas av militärer... därmed inte sagt att någon i nämnda gäng skulle gjort sig skyldig till nåt, jag menar bara rent generellt..

 
At 3:02 em, Blogger Åsa Mitt i Världen said...

Fast, samtidigt så kanske det är så att man måste hitta någon slags "glädje" i att uthärda umbäranden om man ska jobba som militär i vissa lägen? Jag tror att fjälljägare och liknande söker sig till sådana här yrken just därför att de till skillnad från mig, får ut något av att sova utomhus i -30°, käka lavar och se hur länge de kan vara vakna i ett sträck utan att börja se syner.

Jag tror det är den delen av "äventyret" som den obetänksamme killen svarade på. Han menar sannolikt inte att han tycker att det är kul att skjuta ihjäl folk. Om man pratar med de som gjort FN-tjänst så kommer de hem med berättelser om de land de varit i och de människor de träffat och då innehåller det ju både bra och dåliga minnen.

 
At 1:18 em, Blogger B*i*g*g*i*s said...

Ehva: ...tycker det borde finnas någon åldersgräns för att söka. Man måste vara typ minst 23... Den här killen kan inte ha varit så gammal.

Bonita: Krig kan göra den snällaste människa till ett vilddjur.

Åsa: Jag förstår ditt resonemang. Jag har ett ex och även ett par vänner som gjort ett par vändor som FN-soldater, både i Libanon och Serbien, och det är något med gemenskapen bland de där killarna - den är tydligen helt fantastisk - och den uppskattning man får för det arbete man gör. Killen i det här specifika uttalandet hade precis ryckt in, han borde alltså vara runt 20 eller t o m strax under, och han nämner "snabba pengar" och "kul grej" i nästan samma mening. Det låter väldigt naivt i mina öron. Jag hoppas man låter dom här killarna prata med folk som befunnit sig i den sits han så gärna vill sitta. Hur man mår efteråt, vilka syner man riskerar att möta och hur det påverkar en, själsligt.

 

Skicka en kommentar

<< Home