tisdag, maj 09, 2006

Man lär så länge man (har en) lever

Tänk att det väldigt sällan blir så som man har tänkt eller planerat.

Igår skrev jag ett glatt inlägg om att det funkar så bra att sova utan blöja. Jo, jag klarar mig än så länge utan dylik, men när jag smög ner i sängen någon timme senare, hittade jag en liten Körsbärsblomma som badade i en pöl av kiss. Där fick jag fikon, liksom...

Idag har jag haft en semesterdag, som jag lite raskt drog upp riktlinjerna för imorse. Lämning på dagis och tillbaka för lite fix och trix, plock och städ i lägenheten innan det skulle bli en skön cykeltur till stan för en snabb lunch och därefter besök på Stockholms Nyföretagarcentrum.

Något senare ringde så pappa och spolierade dom planerna. Det var bara att sätta sig i bilen och åka över för att ge lite markservice. Och för att lyssna på samma gamla vanliga gnällvisa från min käre far. Han är orolig över att pengarna ska ta slut, han är orolig över att maten ska ta slut. Han är orolig över att inte dom rätta hemtjänstmänniskorna ska komma, han är orolig över att behöva åka på dagverksamhet. Kort sagt, han är en pain in the ass, om man inte slår dövörat till och låter honom prata av sig. Vilket han fick en stund, innan jag åkte iväg för att uträtta ett par av hans ärenden för att sedan stressa tillbaka, för att därefter stressa vidare hem för att försöka hinna med den där sköna cykelturen till stan osv.
Hans handläggare på kommunen ringde mig dessutom och påtalade att något måste göras åt hans vikt. Ett (alkohol)missbruk som verkar ha gått i träda, har ersatts av ett annat. Han äter. Äter och äter. Han verkar inte känna mättnadskänsla och ibland när hemtjänsten kommer på morgonen, kan han sitta med en microvärmd snabbmatslåda och äta som frukost. Dessutom tror jag han går upp och äter på natten, något han säkert inte ens är medveten om. Jag har tjatat både mig och honom blå i ansiktet om att han måste sluta äta så mycket, han måste försöka komma ut och promenera och han klagar själv hela tiden över hur tjock han har blivit. Och fortsätter äta.
Känns som om jag borde tagit tag i det här tidigare, och bokat läkarbesök åt honom eller nåt, men samtidigt vet jag hur han funkar. Nu inser jag ju att vi i alla fall måste försöka göra någonting.

Nyföretagarcentrum-informationen var sådär; kvinnan som informerade talade utifrån perspektivet att de som var där var ute efter att starta storföretag med export till andra länder, trots att de flesta såg ut att vara blivande enmansföretagare. Mer gräsrotsråd hade jag gärna efterlyst. Men det kanske kommer vid nästa besök. Om man behöver något.

Ett besök i lekparken hanns med, med dotter på nyinköpt cykel. Det slutade med att jag tappade bort mina nycklar i samma park (hittades tack och lov igen) och fick bära både cykel och Körsbärsblomma hem.

Det som inte dödar dig, stärker dig...

Långt Gnällspik-Biggis-inlägg; egentligen mår jag faktiskt prima! Ville bara gnälla av mig lite!

7 Comments:

At 9:53 em, Blogger Humlan said...

Vilken dag! ...jag ska sluta sucka över min...

Det är väl storföretagare, som anställer massor med arbetslösa, som behövs... så då ska ni glatt hoppa över den blygsamma starten! (...hur man nu gör det ;D )

 
At 6:28 fm, Blogger Ilva said...

Jag har mina tvivel om att ni kan fa honom att sluta ata sjalvmant, det vore val bast om det bara fanns lite stapelmat hemma och sa kommer de med maten nar han skall ata istallet for att den levereras en gang i veckan. uuu vilken angest jag far nar jag laser sant har, du anar inte Biggis! Men nu har jag inte tid med sant, jag skall klappa ihop i juni tankte jag! hall ut!

 
At 7:09 fm, Blogger PGW said...

Känner igen beteendet från min pappa ... allt är fel liksom. Han blev en helt ny människa när han kom in på ett serviceboende, han blev GLAD igen när det fanns folk omkring honom igen. Kan det vara en möjlighet för din pappa tror du?

ALMI hjälper också nyföretagare numera, de kanske kan vara lite mer jordnära om du har tur? Jag deltog i ett mentorsprogram där som hjälpte mig väldigt mycket.

 
At 7:30 fm, Blogger Vi på Kantarellen said...

Frågan är när hans handläggare ringer till dig... "Vad ska du kunna göra"? Vakta honom 24 timmar om dygnet... sätta hänglås på kylskåpet?

As-kalas att du trots allt är GLAD... det gör ju livet lite kuligare.

 
At 9:25 fm, Blogger The Female Dinousaur said...

Humlan: Vi behöver alla sucka lite ibland, för att lätta på trycket!

Ilva: Pappa verkar villig att söka läkarhjälp för det här, faktiskt. Om nu en läkare kan ge annat än råd och diettips. Och be honom röra på sig mer. Saken är att han blir helt rabiat om han inte har, vad han tror är, tillräckligt med mat hemma. Men annars är det ju en lösning med begränsning i ransonerna.

PGW: Pappa är tyvärr i ett slags mellanskede nu: för frisk för att bo i demensboende och för sjuk för ett vanligt äldreboende. Skitjobbigt!
ALMI är ett alternativ, självklart. Prata runt med kompisar som har eget också. Det är mer det praktiska, som bokföring och sånt, jag inte kan så mycket om...

Mams: Handläggaren rekommenderade att vi skulle försöka få läkarhjälp. Vad nu dom kan göra? Sy ihop truten på honom? Det skulle ju onekligen lösa minst två problem... *sorry om nån tar illa upp, man kanske inte får prata om sin pappa så*?

 
At 2:04 em, Blogger Jenny said...

Ett steg fram och två steg bak.
Huva vilken dag. Det låter dock väldigt roligt med att starta eget. Lycka till

 
At 6:47 em, Blogger Cornelia said...

Att du (och NI andra med samma problem) orkar. Men man orkar det man måste, oftast.

 

Skicka en kommentar

<< Home