onsdag, februari 15, 2006

Att värna om dom små


Min kära vän Kattkärringen har gott om katter. Sist jag var hemma hos henne var dom tio. Minst. Jag tror att dom förökar sig genom delning. Jag vet inte om det är den här lavinartade, extremt lokala ökningen av kattbeståndet som har fått henne att starta den här föreningen. Ett mycket berömvärt initiativ måste jag dock tillstå att det är, och de har redan börjat få välförtjänt uppmärksamhet.

Heja Katt-kärringen! Och nu blir det reklam:

--------
Nu är vi registrerade som en ideell förening. Vi genomförde vår andra kampanj i helgen (Alby): totalt kastrerades, id-märktes samt vaccinerades 34 missar.

Bli gärna medlem då vi finansierar oss via bostadsföretag, medlemsavgifter samt sponsorer. Hemsidan är inte riktigt färdig ännu men förhoppningsvis den här veckan.

Bankgiro 5787-8035 Stockholms Kattkastreringsgrupp, medlemsavgift 200 kronor. Skriv gärna namn, adress och email.

www.stockholmskattkastreringsgrupp.se

Vi kommer initialt fokusera på katter med ägare, och har redan genomfört två kampanjer tillsammans med Botkyrkabyggen, för att så småningom ta tag i hemlösa katter. Vi har ett projekt påtänkt när det gäller hemlösa katter men det kräver stort samarbete mellan katthem, noggrann planering för att allt ska flyta på bra under själva kampanjen samt självfallet pengar. Vi hoppas att det första projektet med hemlösa katter kan genomföras under 2006.

En kastrerad katt bidrar inte till oönskade kattungar.
En okastrerad hona kan få upp till 120 kattungar under sin livstid. En okastrerad honkatt och hankatt och deras avkommor, med två kullar per år, och med 2,8 överlevande bebisar, kan få 11 606 077 katter på nio år [1]!

Kastrering innebär ett antal positiva effekter för både katten och matte/husse. Katten mår bättre, blir lugnare och mer lekfull. Katten löper mindre risk att bli överkörd, eftersom utekatter inte går lika långt hemifrån.

Katten kan, om den överlever, bidra till en ökning av den förvildade kattstammen som redan är ett samhällsproblem. Det finns en stor risk att en hemlös katt lider eftersom den ofta svälter ihjäl. Om du inte ser efter katten och den orsakar problem riskerar den att bli omhändertagen och i värsta fall avlivad av polisen eller jägare [2]. Därför är det viktigt att du kastrerar, vaccinerar och id-märker din katt. Du får heller inte överge katten genom att "släppa ut” den i det fria.

Du som kattägare slipper strilande och illaluktande urin från hankatter, får en mysigare katt - mer kelig och lekfull, slipper höra evigt jamande men framförallt behöver du inte ha dåligt samvete för att oönskade kattungar ska bli till. Du slipper eventuell cancer hos honan som kan framkallas av p-piller.

Hur många de hemlösa katterna är i Sverige är oklart. Det sägs att det bara i och omkring Stockholms stad finns ca 20 000 hemlösa katter. Andra uppgifter talar om att det finns mellan 100 000 och 1 miljon hemlösa och förvildade katter i landet. Snart har vi samma situation som i andra, varmare länder och som många förfasar sig över. [3] Många av dessa katter lever i misär på grund av svält och kyla, detta kan de flesta katthem i Sverige vittna om.
-----
[1] Spray USA
[2] Lagen om tillsyn över katter och hunder samt hittegodslagen
[3] Motion 2005/06:MJ372

2 Comments:

At 8:08 em, Blogger The Female Dinousaur said...

Carin: Haha! Jag reagerade faktiskt på det, jag också. Men ett gott skratt förlänger ju faktiskt livet. *flin*

 
At 8:26 em, Anonymous Anonym said...

hahaha måste ändras ser jag nu! fast jag håller med det är roligt.
sen upptäckte jag lite andra småfel så har nu. Men i sak är det riktigt och viktigt.
Kattkärringen som faktiskt bara har nio missar och ingenting annat! så de så

 

Skicka en kommentar

<< Home