fredag, augusti 01, 2008

Filmtajm med eftertanke

Gräsänka som jag är, och fortfarande lite ynklig efter natten, tog jag chansen att crasha i soffan direkt när jag kom hem från jobbet.

Hamnade framför filmen "The Freedom Writers" med bl a Hillary Swank och Patrik Dempsey. Oerhört bra och gripande film, även om jag störde mig lite på den tillrättalagda och glättiga hollywoodattityden. En film som får en att tänka efter, om ord som respekt, tillit och kamp. Filmen baseras på en verklig händelse, och The Freedom Writers fortsätter i skrivande stund att kämpa för att förändra undervisningen i de amerikanska skolorna. Nyligen blev en kvinnlig amerikansk lärare, Connie Heermann, avstängd från sitt arbete efter att hon låtit sina studenter läsa boken. Ett och ett halvt år utan lön, välkommen tillbaka i tjänst september 2009 men som stolt yttrar orden: "jag tänker inte komma tillbaka förrän boken är tillåten i mitt klassrum!".

Funderade över det där missbrukade ordet 'respekt'. För mig fick respekt just ett ansikte och sin riktiga, egentliga innebörd. Respekt är att se varje människa; jag menar verkligen se varje människa, varje individ man möter, för det den just är. En människa. Se och försöka förstå, utan att döma.
Må så vara att det vilar ett naivt och lätt hollywoodifierat skimmer över ett sånt uttalande, men det bjuder jag på.

Läs mer om The Freedom Writers på deras officiella hemsida

Etiketter: