fredag, maj 30, 2008

Vuxenpoäng

copyright Gammelmamman
Sug på den! Gammelmamman goes cykelhjälm.
Fram till imorse har jag utmanat ödet, döden och cyklat med livet som insats. Riskerat liv och lem; utsatt min stackars knopp för risken att mosas mot asfalt eller bilplåt.

Så icke nu. Imorse blev jag plötsligt vuxen.
Utanför folksamhuset vid Skanstull stod representanter från försäkringsbolaget och delade ut cykelhjälmar.

Sent ska syndarn vakna, eller hur säger man?

Uppdaterat, senare:
Det är lustigt med mig och huvudbonader. Kan inte påstå att jag har speciellt stor skalle, men uppenbarligen är den liksom... avlång? Så fort jag tar på mig hjälmen ser jag ut som Beavis & Butthead.

14 Comments:

At 1:03 em, Blogger Cicki said...

Det är det där som kallas för "huvudsaken". Huvudsaken man är klok och använder hjälm....:-)

 
At 3:06 em, Anonymous Anonym said...

Det är i det läget jag är rätt stolt över min arbetsgivare (=det stora bolaget), skadeförebyggande på en jordnära nivå!
Se nu till att använda den :-)

 
At 3:28 em, Anonymous Anonym said...

Cicki: Huvudsaken är också att man kan stå ut med att man ser för jäkla töntig ut med den på också... Well, hur töntig ser jag ut död, kan man ju också fråga sig. Och också: hur dum skulle jag känna mig som död?

Birgitta: Jaja, jag ska använda den! Lovar.

 
At 3:46 em, Anonymous Anonym said...

Köpte cykel + hjälm i helgen och var skeptisk till att använda det. Rent ut sagt varit emot hjälm. Men försäljaren övertalade mig att köpa en.

Och nu efter några cykelturer med hjälm så märker man knappt att man använder den. Största problemet är väl fåfängan, utseendet som får en liten törn. Ser också ut som ett ufo med stort huvud. Fast är väl bara en själv som märker sådant, lägger knappt märke till andra som har hjälm.

Fast viktigast av allt är att man har nåt som skyddar vid en eventuel l olycka!

 
At 4:19 em, Anonymous Anonym said...

Tomma lador...: Mmm, det är samma här. Skepsismen har varit stor. Har cyklat utan hjälm i fyrtio år och tycker inte jag behöver. "Jag kan ju cykla!".
Men när jag nu lite mer regelbundet är ute i storstadstrafiken med cykel blir jag mer och mer övertygad om att om jag inte använder hjälm, så kommer jag att gå döden till mötes.

 
At 6:36 em, Anonymous Anonym said...

Skulle ikväll prova att cykla utan hjälm för att pröva om det är nån skillnad egentligen. MEn jag vågade ju knappt det kände mig så oskyddad så jag svängde hem efter hjälmen före jag vågade fortsätta. Så hjälmen kommer att bli väl använd för min del.

Man blir klokare med åren, det är väl bara att konstatera... Är iofs bara 25 men...

 
At 7:21 em, Blogger Ola Claesson said...

Först tyckte jag det var Batmobilen du hade en bild på. Det rätta svaret var inte lika kul, men mer rimligt.

 
At 10:37 em, Anonymous Anonym said...

Samtidigt är det lite sorgligt när man läser inlägg som så helt bygger på rädsla. Har ni cyklat i 40 år och sen plötsligt tror att ni ska döööö om ni fortsätter cykla så är det knappast logiskt. Någon har tydligen lyckats plantera ett frö av ren rädsla och fyllt era tankar med skräckscenarier som kanske aldrig hade inträffar. De flesta som börjar använda hjälm gör det för att de sugit i sig all propaganda och sällan för att de själva dragit slutsatsen.Många som tidigare cyklat exemplariskt tar plötsligt risker i sin nya falska säkerhet.

 
At 9:28 fm, Anonymous Anonym said...

Tomma lador...: Fint att hjälmen blir välanvänd.

Ola: Haha. Jag har en Batmobil på huvudet!

Anonym: Försök att vara ironisk går inte riktigt fram i text, tyvärr. Det är inte så att jag sitter på min cykel och har dödsskräck. Däremot kan jag bli fascinerad och förundrad över hur vissa cyklister kör. Som idioter, faktiskt. Utan hänsyn eller med någon sorts beräkning av att något oförutsett kan inträffa. Kanske är det så som du skriver, att hjälmen invaggar en i någon slags falsk säkerhet. Själv tänker jag ibland på att det skulle vara jäkligt jobbigt att ramla med cykeln, eftersom man säkerligen skulle få rätt rejäla skrubbsår...

 
At 10:24 fm, Anonymous Anonym said...

Håller med dig om att vissa cyklister kör utan någon kunskap om de risker som finns. Här ligger ju det stora problemet. Varför har de inte lärt sig vanligt trafikvett? Varför har de inte lärt sig kalkylera risker? Varför pratas det aldrig om vikten att stanna vid rött, hålla god styrfart, att INTE försöka cykla upp på trottoarkanter,hålla avstånd till parkerade bilar, att sträcka ut armen före sväng etc.Hjälmdebatten oroar mig då det är det enda man tjatar om. Hjälm på..vett av i många fall tyvärr.Man kan ersätta brist påp utrustning med kunskap men man kan inte ersätta brist på kunskap med utrustning. När man ser cykliser i t.ex Köpenhamn så skiöljer det sig markant: Få använder hjälm men alla följer trafikregler.

 
At 11:12 fm, Anonymous Anonym said...

Anonym: Precis så!
Man är ju inte bara cyklist, många cyklister har även körkort och som bilist brukar man oftast ha en hel massa trafikvett och följer i bästa fall de regler som finns. Annars blir det totalkaos i trafiken. Varför kan man inte ta med sig vettet ut på cykelbanan? Varför tycker man att man som cyklist inte behöver följa trafikreglerna?
Jag vet själv hur irriterad jag blir på cyklister när jag sitter bakom ratten (och visserligen också vice versa), och jag försöker verkligen tänka på hur jag beter mig när jag cyklar (och kör bil). Dessutom har jag sällan bråttom och behöver inte cykla fram som en furie. Men som sagt, Skeppsbron i rusningstrafik... ingen lek...

 
At 2:57 em, Blogger Vi på Kantarellen said...

T.o.m jag har en.... en RÖD! Använde den när jag cyklade Tjejvätternrundan.

Jag skäms att säga att den ligger på vinden nu.

 
At 12:16 fm, Blogger Marie said...

Beavis & Butthead med vagel i ögat? ;)

(Allvarligt talat, har den krympt nu? Vill du kalla den något roligare kan du ju svänga dig med "hordoleum", som ögonläkarna plägar kalla eländet.)

 
At 1:17 em, Anonymous Anonym said...

Mamse: Skäms inte. Fortsätt leva livet. Jag törs nästan gissa att du inte cyklar särskilt ofta? Det är väl mer stavgång och löpning för din del, eller hur? :-)

Mårr: Mmmmm. En knöl på huvudet och en i ögat...
Tack för att jag även fick möjlighet att utöka min medicinska terminologi. Hordoleumet är på tillbakagång men det kliar lite och gör att ögat rinner hela tiden... Snyft... Men nu törs jag t o m sminka mig lite... Tack och lov. :-)

 

Skicka en kommentar

<< Home